Белград

Повеќето од нас би рекле дека знаат сè што може да се знае за Белград. Тие би ја опишале српската престолнина како град со богата култура, споменици на секој чекор и современ ноќен живот. Но, тоа не е ни половина! До денес, оваа интригантна метропола успева да ги изненади не само туристите, туку и луѓето кои секој ден го поминуваат шетајќи по нејзините улици. Патувачката библиотека на занимливости и интересни факти денес ве води, според многу, во најубавиот главен град на Балканот.

1. Масонски град – еден од главните во светот

Постоењето на масонството е една од најголемите и најдобро чувани тајни со векови наназад. Но, масоните стигнале и до Србија. Всушност, многу згради во Белград ги носат симболите на масонството. Уште поинтересно, гробот на Бранислав Нушиќ е изграден во форма на незавршена пирамида на масоните, а на гробот на Живојин Мишиќ има уште еден од нивниот симбол – гранка од багрем. Во 2012 година во Белград беше одржан еден од најголемите собири на слободните масони, 250 учесници од Европа и преку 700 од целиот свет. Денес се претпоставува дека во Србија има околу 2500 масони поделени во 6 масонски ложи.

2. Придонес во науката

И покрај нивната бурна историја, Белград и Србија, произвеле некои од најзначајните умови посветени на науката. Никола Тесла направил огромни откритија во дисциплините на електрична струја и магнетизам. Кога на Алберт Ајнштајн му била доделена Нобеловата награда, еден новинар го прашал „Како е да се биде најпаметен човек на светот?“, тој одговорил „Не знам. Прашајте го Никола Тесла “. И Михајло И. Пупин (физичар и физички хемичар) се преселил во САД за да го продолжи своето образование. Тој е познат по својот придонес во телекомуникациите и има околу 24 објавени патенти. Тој добил научни дипломи од Принстон, Колумбија, Џон Хопкинс, Универзитетот во Ну Јорк, Браун, Рочестер, Џорџ Вашингтон, Делавер и многу други. Она што е исто така многу интересно е дека тој е основач на Националниот советодавен комитет за аеронаутика, подоцна познат како НАСА.

3. Еден град – петнаесет имиња

Блеград низ својата богата историја имал дури 15 имиња. Со своето пристигнување Келтите, ја именувале својата населба Сингидан, Белград преминал од тоа во Сингиданум, и оттогаш тој е познат под многу имиња, како што се: Алба Граеца, Алба Бугарика, Фехервар, Нандоралба, Нандорфехервар, Ландорфехервар, Вајсенбург и Гриешишг, Кастелбијанко, Велиград  или Велеграда, Дар ал Џaихад (Куќа на војната), Белград, Принц Еуген Стад. Но, името што остана до денес е Белград (Белиот град), за прв пат е споменат во 878 година во папско писмо до бугарскиот владетел Борис Први.

4. Белград е дом на најстарата „кафана“ во Европа

Историчарите тврдат дека најстарата „кафана“ (српски збор за разнобојно локално бистро) е отворена во Дорчол, во 1522 година. Единствениот пијалок што го служела оваа кафана е кафето, па оттука доаѓа и името. Всушност, Турците биле тие кои го отвориле овој естаблишмент и оттогаш кафаните се центар на културниот, економскиот, социјалниот и политичкиот живот, место за забава и забава, порок и страст, махинации и заговор за уривање на владите и владетелите.

5. Пештерата под Белград

Верувале или не, постои огромна пештера на која почива дел од Белград, наречена Шалитрена Печина. Сместена е во центарот на градот (поточно во Ташмајдан), веднаш под црквата Свети Марко. Уште во римско време, каменот од пештерата се користел за правење саркофази, кои подоцна ги нашле археолозите во различни делови на Белград. За пештерата се смета дека е стара помеѓу 6 и 8 милиони години, а таа е вкрстена со тајни премини што ги користеле нацистите во Втората светска војна, а тука биле инсталирани генератори на електрична енергија, водоснабдување и дури и лифт. Кога се повлекувале од Белград, нацистите уништиле поголем дел од нивните подземни комори.