Будимпешта

Дали Будимпешта, Унгарија е на вашата листа на места за патување? Подобро да биде! Оваа источноевропска престолнина е преполна со уметности, историја, термални базени, неверојатни пазари и дом на некои од најдобрите барови во светот. Не прескокнувајте ја Будимпешта, патувајте и за да ве инспирираме, еве неколку забавни факти што ќе ви помогнат да го изберете вашето следно патување. Хм, дали сепак ги спомнавме храната и пијалоците? Дом на некои од најдобрите барови во светот, нема да сакате да ги пропуштите поволните курсеви и менито на широко распространети јадења и пазарите низ градот.

1. Будимпешта е создадена со соединувањето на три града

Помалку чудно, но кога Óbuda, Buda & Pest го достигнале својот најголем развој, одлучиле да се здружат за да формираат „Будимпешта“. Првично наречена „Pest-Buda“, а подоцна променето поради несогласувањето на јавноста во градот. Буда бел познат по величествените маала и висока класа која живеела таму, а Пест било местото каде што живеело обичното население. Двата града тогаш биле поврзани со величествениот мост на Сечењи (познат како „Мостот на ланците“).

2. Будимпешта го има најстарото метро во континентална Европа

Метрото работи постојано од 1896 година. Импресивно, во најмала рака. Само метрото во Лондон е постаро, изградено во 1863 година. Но, исто така треба да знаете дека нуди БЕСПЛАТЕН јавен превоз за сите граѓани на ЕУ постари од 65 години. Денес постојат 4 линии на метрото – жолта, црвена, плава и зелена, а најстарата М1 (жолтата) од 2002 година е на листата на УНЕСКО.

3. Будимпешта има најмногу термални извори на вода од сите други главни градови во светот

Унгарија има неверојатно изобилство на подземни извори на топла вода. Не треба да биде изненадување што луѓето ја сметаат Будимпешта за главен град на термалните бањи во светот. Тие имаат магична моќ на лекување.Во унгарскиот главен град има десетици бањи и спа, од кои некои се наоѓаат во прекрасни згради, како Сечењи, Гелерт или Бањите Кирали. Хемискиот состав на водите се разликува од бања до бања и е апсолутно уникатен во светот. Да не заборавиме, во текот на летните месеци тие имаат „Спа забави“ со ласери, диџеи и многу повеќе.

4. Највисоките објекти во градот се високи 96 метри – а има и причина!

Спојот од старо и модерно од Будимпешта го прави градот архитектонско задоволство. Погледот кон центарот на Будимпешта открива дека сите згради стојат на иста висина. Сите, освен две: базиликата Св. Стефан и унгарскиот парламент, кои и двате имаат точно по 96 метри. Еден од најинтересните факти за Будимпешта е дека ниту една зграда во градот не може да биде повисока од 96 метри. Бројот 96 ја претставува годината кога Унгарите – Маѓарите се населиле во областа (896). Фактот дека базиликата Св.Стефан и унгарскиот парламент се со иста висина не е случајно, туку е симболично за подеднакво значење на религијата и владата во Унгарија.

5. Парламентот во Будимпешта е третиот најголем  во светот – и најчист!

Парламентот во Будимпешта е трет по големина во светот, и верувајте , изгледа апсолутно беспрекорно. Сигурно не сте знаеле, има огромна армија од 150 луѓе кои неуморно работат секој ден за да го одржат во топ форма. Тоа вклучува бравари и занаетчии кои ја произведуваат секоја заменлива опрема и работници кои го проверуваат секое знаме за оштетување и веднаш ги заменуваат за да изгледа зградата беспрекорно, во текот на целата година. Да не зборуваме за чистење на секоја покривна плочка двапати годишно. Импресивно да се каже во најмала рака!

6. Будимпешта има таен подземен свет

Под градот Будимпешта се крие скриен подземен свет, лавиринт од над 200 пештери. Пештерите се резултат на големиот број геотермални извори во областа. Многу од овие пештери се отворени за јавноста за водени авантури. Најинтересниот од нив е подземниот лавиринт лоциран веднаш под ридот Кастел, во стариот град Будимпешта – Будавари Лабиринтус долг 6 милји кој има многу бурна историја. Подземниот лавиринт служел како засолниште за праисториските луѓе, подрум и затвор во средновековно време, воена болница за време на Втората светска војна и команден пункт за време на Студената војна.

Во поново време, Лабиринтус стана музеј кој ја прикажува богатата историја на Будимпешта. Во 2011 година полицијата изврши рација во Лавиринтот и потоа го затвори (од неоткриени причини.) Откако тој повторно се отвори, само дел од него беше достапен за посета.