Љубљана

Дали знаете кој е “најзелениот” град во Европа? На општо изненадување, не мора да се патува премногу далеку. Патувачката библиотека на занимливости и интересни факти на Dream Holidays Ве носи во главниот град на Словенија, Љубљана.

1.  Зелениот град

Почнуваме со најпозитивниот дел кога зборуваме за Словенија и Љубљана : словенечката територија е 60% покриена со шуми. И не само тоа, Словенците имаат електрични автомобили наречени “gentleman” што возат во центарот на градот и носат  локални изморени патници, стари лица и туристи , бесплатно наоколу низ Љубљана. Автомобилите се забранети во историскиот центар, а подземните паркирања носат голем дел од сообраќајниот товар. Само затоа што Љубљана е најголемиот град во Словенија, секако не ја прави бетонска џунгла. Без сомнение е еден од најзелените градови што некогаш сте ги посетиле. Има причина зошто Љубљана е избрана за Европска зелена престолнина во 2016 година. Постојат многу зелени светли низ градот, вклучувајќи ги Паркот Спица, Паркот Тиволи, Ботаничката градина во Љубљана и Централниот пазар. Исто така, постојат илјадници можности да се придружите на зелените обиколки низ градот со велосипед, кајак и сплавови.

2. Словенечка машина за млеко „Млекломат“

Сигурно не би патувале во Љубљана за машина за млеко, но оваа машина е неверојатна! Автоматската машина за млеко се наоѓа на централниот зелен пазар и издава сурово млеко (непастеризирано, нехомогенизирано, млеко без антибиотици). Причината зошто е поставена се словенечки истражувачи кои сметале дека е важно да се најде начин да се произведе сурово млеко со цел да се избегне понатамошно оштетување на sидовите на крвните садови во телото. И покрај тоа што машината е поставена таму со цел да се осигура дека локалните жители ја добиваат вистинската (и здрава) доза на млеко што им треба секојдневно, самата контрацепција е феноменална. Машината може да одбие несакани остатоци и бубачки, да се дезинфицира по секоја употреба, постојано да ја проверува температурата на млекото и да фрла млеко што е оставено повеќе од 24 часа. Како работи? Локалните жители на Љубљана можат да донесат свои шишиња или да купат шише од автоматот до Млекомат. Потоа можете да платите за точната количина на издадено млеко. А покрај тоа што е здраво? Тоа е и ефтино!

 3. Најголемиот споменик е долг над 30 км

Љубљана е град полн со статуи и споменици, но најголемиот од нив всушност го опкружува градот. Патеката на сеќавање и другарството (Пот Спомининов во Товаритва), долга над 30 километри.  Самата патека следи линија на шипки и бодликава жица што го оградувала градот од 1942 до 1945 година, за да се спречат контактите помеѓу окупираната област и партизанските сили надвор.  Денес тое е најголемата рекреативна патека која им е омилена на пешаците и тркачите.

4. Легенда за змејот и Змејскиот мостот

Змејот е најпрепознатливиот жител на градот. Со големи заби и раширени крилја, тој во основа е на секое знаме, мост, грб, дури и дресот на националниот фудбалски тим. Легендата за змејот кој бил убиен од страна на  Јасон и Аргонаутите на враќањето од нивниот поход за златното руво, дава и митолошка страна на градот, а самиот мост го прави најпрепознатливот објект на градот. Мостот дури и да има своја песна,  а бил изграден како експериментална структура со непозната безбедност.  Поточно при изградбана на мостот биле користени нова технологија на армиран бетон и нови статички пресметки како тест за следни градби во Виена, бидејќи тоа значело помали последици доколку се покажале како неуспешни.

5. “Добрите огради прават добри соседи”

Љубљана е единствената престолнина во светот каде што амбасадите на САД и Русија не само што не се оддалечени една од друга и презаштитени, баш напротив, тие  се соочуваат една со друга. Двете неверојатно убави згради во непосредна близина на центарот на градот, со нивната местоположба преставуваат преседан во дипломатскиот свет. Не би ви препорачале да ги сликате кога би биле во Љубљана, затоа што може да ве очекува двојно испрашување 😄.