Париз

Градот на светлата е еден од најфасцинантните европски метрополи, и не само поради неговата уметност, култура, архитектура и историја. Иако можеби е синоним за романса, има многу чудни тајни кои само ја зголемуваат нејзината привлечност. Патувачката библиотека на занимливости и интересни факти Ви го преставува главниот град на Франција, Париз.

1. Ајфеловата кула требало да биде размонтирана

Ги започнуваме нашите париски факти со симболот на Франција. Дали знаете дека  Ајфеловата кула не била секогаш толку популарна како денес?  Изградена за легендарниот светски саем во 1889 година, на кулата се гледало како на бескорисна монструозност што ќе го уништи прекрасниот пејзаж на Париз. Славниот автор Гај де Мопасант толку многу ја мразел Ајфеловата кула што секој ден ручал на нејзиното дно. Зошто баш таму? Бидејќи тоа било единственото место во Париз каде не можел да ја види Ајфеловата кула. За да ги смири разгневените парижани, Густав Ајфел вети дека кулата е привремена и ќе биде симната за 20 години. За среќа, радио брановите се појавија во наредниот период, а Ајфеловата кула доби антена што може да пренесува бранови на над 6000 км (3700 милји), што ја направи тоа доста корисна и на крајот ја спаси од расклопување.

Пс: Дали знаете дека Густав Ајфел првично сакаше да ја изгради својата кула во Барселона?

2. Париз никогаш не “застанува”

Париз го држи светскиот рекорд за главен град со најмалку  знаци за запирање со вкупно вкупно 0 фунти. Да, нема ниту еден знак за застанување во целиот град. И покрај тоа што сообраќајот во Париз е во најмала рака хаотичен, автомобилите таму не доаѓаат до крај на која било раскрсница без семафор. Автомобилите од десната страна имаат предност и на редовните крстосници и на сообраќајните кругови, затоа не се потребни знаци за застанување. Во Париз порано имало само еден стоп знак. Бил позициониран на излезот од градежен објект на патот Кваи Сент-Егзипери во 16-та област во Париз. Сепак, некаде помеѓу 2012 и 2014 година, црвениот октагон со натпис „СТОП“ мистериозно исчезнал, оставајќи го Париз единствениот главен град без ваков знак во Европа.

3. Градот на светлината

Париз има многу прекари, но веројатно најпознат е Градот на светлината. Точен е фактот дека во Париз и покрај тоа што француската престолнина била меѓу првите во светот што инсталирала улично осветлување, прекарот нема никаква врска со струјата. Тоа произлегува од големиот број “светли” интелектуалци кои живееле во Париз низ годините. Некои од најзначајните се Ернест Хемингвеј, Ф. Скот Фицџералд, Гертруда Штајн, Т. С. Елиот, Клод Моне, Салвадор Дали, Пабло Пикасо, Клод Дебиси и Волтер.

4. Лувр е голем, најголем!

Ова може да звучи како еден од најдосадните факти што некогаш сте ги чуле за париз, но почекајте. Лувр е голем… многу голем. Тоа е најголемиот музеј во светот. Претпоставуваме  дека веројатно веќе го знаете тоа, но дозволете ми да се обидеме да го презентираме во бројки. Во Лувр има 460 000 артефакти (иако не се изложени сите). Ако потрошите само 30 секунди на секоја од нив, ќе ви требаат 160 дена за да ги видите сите. Сто шеесет дена, 24/7.

5. Статуата на слободата – во Париз

Еден од помалку познатите факти за Париз е дека градот, исто како и Њу Јорк, има Статуа на слободата. Всушност има пет. Најпознатата седи на мал остров  на реката Сена свртен кон својата сестра во САД. Тоа е точна копија на американската статуа (иако 1/3 од големината), и е подарок за францускиот народ од американската заедница во Париз.