Македонија – Тесалија

Солун - Паралија - Метеори - Вергина - Воден

Агенда:

1. Ден. Скопје - Солун - Паралија

Состанок на групата во 04:00 часот и поаѓање за Солун во 04:30 часот. Патот води преку граничниот премин Богородица. Пристигнување во Солун во утринските часови и разглед на градот: црквта Св.Димитрија, улиците Цимитски и Виа Игнација, Ротонда, Римскиот форум, Археолошкиот и Византискиот Музеј, Белата Кула. Слободно време за индивидуални прошетки и шопинг во центарот на градот и посета на некој од големите шопинг центри ( COSMOS, IKEA ). Доцна попладне заминување за Паралија. Сместување во хотел. Вечерта можност за факултативна посета на таверна – национален ресторан со богата уметничка програма на грчки песни и танци и мени од грчката кујна.  Ноќевање.

2. Ден. Паралија - Метеори - Паралија

Појадок. По појадокот следи целодневен факултативен излет до Метеори – манастирска населба изградена на високи карпи во 11-от век. Поссета на мастиирот Голема Метеора – Христово преображение, кој заедно со останатите манастири на локалитетот е под заштита на УНЕСКО. Можност за посета на фабрика за рачна изработка на икони. Попатна посета на клисурата Темби каде што се наоѓа црквата Св.Петка која е изградена во карпа. Враќање во хотел во доцните попладневни часовиНоќевање.

3. Ден. Паралија - Вергина - Воден - Скопје

Појадок. По појадокот заминување за Воден  со попатна посета на Вергина – првата престолнина на античките Македонци и посета на гробницата  – музеј на Филип Втори, еден од најфасцинантните музеи на Балканскиот полуостров.  Пристигнување во Воден околу пладне и посета на водопадите. Слободно време за индивидуални прошетки и шопинг. Заминување за Македонија со пауза на freeshop. Пристигнување во Скопје во вечерните часови.

Дополнителни информации:

Во цената на аранжманот се вклучени следните услуги:

  • Превоз со модерен туристички автобус
  • 2 ноќевања со појадок во хотел во Паралија
  • Разглед на Солун
  • Посета на Вергина и  Воден
  • Организација и реализација на аранжманот

Во цената на аранжманот не се вклучени следните услуги:

  • Целодневен факултативен излет до Метеорите
  • Посета на таверна – национален ресторан
  • Патничко и здравствено осигурување
  • Влезници за културно – историските споменици и локалитети

Контактирај нé